Özel Arama

Google çok hızlı büyümüş bir internet reklamı şirketi. Hatta dünyanın en büyük şirketlerinden. Para kazanma sırrı nedir?

Google’ın çok değişik bir iş modeli var. Ön tarafta kullanıcı servislerine baktığımız zaman bunlar ücretsiz servisler. Google’ın arama motoru, ‘Google Maps’, ‘Google News’ gibi servisler, blog servisleri, video paylaşım servisleri. Bunların hepsi Google’ın ücretsiz olarak sunduğu servisler. Google’ın gelirinin en başında reklam geliyor. Reklam dediğim zaman arama motor tabanlı reklam teknolojisinden bahsediyorum. Google’daki adıyla ‘Google Adwords’. Google’da arama yaptığınız zaman sol tarafta çıkan doğal arama sonuçlarının yanı sıra sağ tarafta o kelimeyle alakalı reklamlar çıkıyor. Buraya yapılan her tıklamada reklam verenden bir ücret alınıyor. Google’ın reklam gelirleri de bu şekilde oluşuyor.

Arama motorunun ötesinde Google’ın bir de çok geniş içerik ağı ortağı var. Bu firmalar da portal sahipleri. Sitelerinden gelir elde etmek için sitelerinin bir alanını Google reklamlarına ayırıyorlar. Google o firmaların siteleriyle alakalı reklamları o alanda yayınlıyor ve oralarda dolaşan kişiler, kullanıcılar reklama tıkladıkları zaman Google para kazanıyor. Site sahibine de pay veriyor. Orada iki taraflı bir kazanç modeli var. Bunun üzerinde bazı servislerin ücretli versiyonları var. Meselâ Google Maps ücretsiz diyorum ama bir kurum ticari bir çözüm için ve bazı limitleri kaldırılmış şekilde Google Maps’i kullanmak isterse o zaman ücretli versiyon devreye giriyor. Ya da Google Aps Gmail’i de içeren paket ücretsiz. Ama bire bir telefonla destek istenirse, oradaki saklama kapasitesinin daha büyük olan bir versiyonu kullanılmak istenirse yani böyle ek servis istendiği zaman onun da ücretli versiyonu var. Ama genel olarak baktığımızda Google’ın en büyük geliri reklamdan.

Google bir çok araştırmaya göre son yıllarda dünyanın en değerli markası. Bu nasıl başarıldı?

Google’ın şöyle bir söylemi var. “You can make money without being evil.” (Kötü olmadan da para kazanabilirsin). Önemli olan önce kullanıcıya doğru servisi vermek. Ondan sonra para kazanma yöntemleri üzerine düşünmek daha doğru olur. Bu yaklaşımı uygulayarak zaten Google bu kadar sevilir bir marka halini aldı. Bu yaklaşımla 10 yıl gibi kısa bir süre içinde dünyanın en değerli markası halini aldı. Önce kullanıcı.

0 yorum


İnternet Reklamcılığı Satış Pazarlama Nedir? Pazarlama Teknikleri İnternette Reklam Google Reklamı